Brandweer

In 1954 krijgt de heer Van Dongen opdracht van brandweercommandant Jaspers om onder de inwoners van Creil een groep vrijwilligers voor de brandweer bij elkaar te zoeken. Er was geen cursus of opleiding nodig, boerenverstand en doorzettingsvermogen waren genoeg. Als er sprake was van brand werd er naar het huis van Van Dongen gebeld, waarna zijn vrouw de sirene luide om zo de overige spuitgasten te alarmeren. Op de fiets of te voet kwamen de vrijwilligers naar de kazerne om vervolgens gekleed in een oliepak met zuidwester op de alarmering af te gaan.

Door de jaren heen is er een hoop veranderd en is de vrijwillige brandweer net zo goed opgeleid en uitgerust als professionele brandweer.

Sinds 2010 is Brandweer Noordoostpolder opgegaan in Veiligheidsregio Flevoland. Er komen meer protocollen, regels en registratie om de veiligheid verder uit te breiden voor het brandweer personeel.

De brandweer van Creil heeft mede door de hechte groep gelukkig geen last van personeelstekort. Wanneer er iemand de beslissing neemt om te stoppen bij de brandweer wordt democratisch door de hele groep een nieuwe vrjiwilliger gezocht.

De saamhorigheid en voor elkaar klaar staan, staan hoog in het vaandel bij Brandweergroep Creil. Dag en nacht klaar staan voor elkaar en voor de samenleving.