2021-10-12
Bankpasfraude
De laatste weken komen bij de politie regelmatig aangiftes binnen van oplichting. In de meeste gevallen gaat het om bankpasfraude, ook wel “bank-aan-huis-oplichting”. De slachtoffers zijn vaak ouderen.
Oplichter doet zich voor als bankmedewerker Inwoners worden gebeld door iemand die zegt werkzaam te zijn bij een bank. Soms gebruikt deze oplichter een afgeschermd nummer maar hij/zij kan ook het echte nummer van de bank gebruiken (dit noemen we Spoofing). Hij/zij vertelt dat er zojuist is geprobeerd geld van de rekening van de slachtoffers te halen en houdt een verhaal over de gevaren hiervan. De man of vrouw vraagt vervolgens aan de geschrokken slachtoffers om hun pincode in te spreken en achterhaalt op slinkse wijze hun adresgegevens. Vervolgens krijgen zij de opdracht om hun bankpas in een envelop te doen en die mee te geven aan een andere medewerker van de bank die op een later moment voor de deur staat. Deze medewerker neemt de envelop in ontvangst en zegt hiermee direct naar de bank te rijden om de zaak op te lossen. In werkelijkheid rijden die medewerkers wel direct naar de bank, maar niet om de zaak op te lossen. Ze gaan naar een geldautomaat en halen direct de rekening van de gedupeerde leeg. Soms maken zij wel duizenden euro’s buit.
In sommige gevallen beweegt de ‘bankmedewerker’ het slachtoffer tot het installeren van een programma (Anydesk) waarbij de ‘bankmedewerker’ mee kan kijken/ zelf handelingen kan verrichten op de computer van het slachtoffer.
Wat moet u doen? Een bankmedewerker zal u nooit vragen uw bankpas en/of pincode af te geven of een programma op uw computer te installeren!
*Wordt u gebeld door iemand die zegt dat hij of zij een bankmedewerker is? Verbreek direct de verbinding en bel zelf met het (alarm)nummer van uw bank.
*Heeft u de afspraak al gemaakt met een “bankmedewerker ”die de oude pas komt ophalen? Twijfel niet en bel direct de politie via 112.
*Heeft u uw pas afgegeven? Bel direct de politie via 112 en uw bank. Uw bank kan dan uw rekening blokkeren.
*Bent u slachtoffer geworden van oplichting? Doe altijd aangifte.
Voor meer informatie over “bank-aan-huis-oplichting”, kijk op www.veiligbankieren.nl.