‘Deze ervaringen neem je mee in het echte werk’

Ens was zaterdag het toneel van de vaardigheidstoets 2023 van het Algemeen Brandweer Wedstrijd Comité (ABWC). Het betrof de Provinciale vaardigheidstoets klasse 112 en Brandbestrijding. Publiek kreeg de kans om alles van dichtbij mee te maken. Jong en oud keek fascinerend naar hoe de hulpverleners te werk gingen.

Negentien ploegen uit Flevoland en Gelderland deden mee op twee verschillende wedstrijdbanen. Uit Flevoland waren de brandweerlieden van Creil en Swifterbant vertegenwoordigd.

Het draaide allemaal om groepsbinding, oftewel het samenwerken en leren van elkaar. Een vakkundige jury liep rond om de brandweerlieden te beoordelen op onder andere veiligheid en vakbekwaamheid. Het korps met de meeste punten is doorgegaan naar de volgende ronde. Uiteindelijk is er een landelijke finale waar de beste brandweerploeg zich Nederlands kampioen mag noemen.

De brandweerpost Ens was het gastkorps. De vrijwilligers van deze kazerne waren al geruime tijd bezig met de voorbereidingen en hadden twee realistische maar in scene gezette incidenten voor de deelnemers bedacht.

Scenario 1: Brandbestrijding

In de meterkast van een bedrijfspand ontstond brand. Deze breidde zich uit naar de bovengelegen kantoorruimte. Bij aankomst van de brandweer werd de brand uitslaand. Het was de bedoeling om van buitenaf een eerste blussing in te zetten. Tevens moest er een monteur naar buiten worden geholpen. En als de brandweerlieden eenmaal naar binnen gingen, moest er nog een slachtoffer worden gered. Een inzet waar meerdere taken tegelijk moesten worden aangepakt.

Scenario 2: Technische hulpverlening

Op de G.J. Gillotstraat vond een verkeersongeval plaats. Een tuinder was met zijn kleine trekker en platte kar onderweg toen hij plotseling uitweek voor een loslopende hond. De tuinder gooide het stuur om, viel op de weg en kwam met zijn been onder de trekker bekneld te zitten. Een achteropkomende automobilist botste op de platte kar. Een stalen buis op de kar doorboorde de auto en de bestuurder daarvan. Dat is ernstig letsel, waardoor snel gehandeld moest worden. Bij dit scenario werd ook ambulancepersoneel ingezet. Hierdoor kon de onderlinge samenwerking goed worden getoetst.

Uitslagen wedstrijdbaan ‘brandbestrijding’: 1. Asperen, 2. Geldermalsen, 3. Elburg, 4. Nunspeet, 5. Barneveld, 6. Winterswijk, 7. Groenlo, 8. Nijkerk, 9. Lochem, 10. Creil.

Uitslagen wedstrijdbaan ‘technische hulpverlening’: 1. Nederhemert, 2. Putten, 3. Zwartebroek, 4. Kesteren, 5. Gameren, 6. Beusichem, 7. Wezep, 8. Elspeet, 9. Swifterbant

Bron: De Noordoostpolder
Foto: eigen foto