Glasvezelaanleg ook in de dorpskernen

2021-01-26

Eindelijk is het zo ver! In alle 10 dorpen van de Noordoostpolder zal glasvezel worden aangelegd. Eerder is al in het gehele buitengebied van de Noordoostpolder/Urk aangesloten op het glasvezelnetwerk. En vanaf januari zal er ook gestart worden met de inventarisatie in de kern van Creil. Vanaf eind januari zult u van Glas-voor-nop een bezoek aan de deur krijgen om te kijken waar de beste plek is voor de kosteloze aansluiting in uw woning (een zogeheten schouw vindt er dan plaats). Voorafgaand ontvangen alle dorp bewoners hier nog een brief over.

Wat is glasvezel en voor wie interessant?
Snel internet zorgt ervoor dat iedereen klaar is voor alle toekomstige digitale ontwikkelingen op het gebied van werken, wonen, studeren, veiligheid en zorg op afstand. Glasvezel is een hele dunne draad van glas en maakt het mogelijk data te transporteren, met hoge snelheid over grote afstanden. De capaciteit en snelheid van glasvezel is vele mater groter dan van kabel of ADSL.

Jongeren
Internet is tegenwoordig niet meer weg te denken bij het maken van huiswerk. Even iets opzoeken, werken aan een project met klasgenoten. Ook het contact met klasgenoten en vrienden loopt vaak online. Tussen het schoolwerk door is er tijd om te gamen of online programma’s te kijken. Heel vervelend als een pagina blijft laden of het uploaden van een bestand niet lukt. Met glasvezel heeft elke inwoner van de Noordoostpolder de snelste verbinding die er op dit moment beschikbaar is. Glasvezel is toekomstbestendig en heeft op dit moment nog geen bovengrens als het gaat om snelheid. Bovendien krijgt men een extra netwerk in huis en daardoor toegang tot meerdere dienstenaanbieders. Meer aanbieders betekent ook meer keus en meer aanbiedingen.

Ouderen
Contact met de familie loopt niet altijd meer telefonisch. Tegenwoordig worden er e-mails gestuurd, met foto’s van de kleinkinderen of wordt er gebruik gemaakt van online beeldbellen, met de familie die op vakantie is. Ook het contact met zorginstanties en het bestellen van medicijnen gebeurt steeds vaker online. In de huidige Covid-19 periode is ook weer gebleken hoe belangrijk goed en stabiel internet is. In de toekomst wordt nog meer mogelijk met zorg op afstand, en kan de mens langer thuis wonen door slimme toepassingen via ICT-plossingen.

Gezinnen
In een gezin waar meerdere personen gebruik maken van het netwerk, kan het voorkomen dat de huidige verbinding traag is. Glasvezel biedt u een supersnelle verbinding, waardoor het hele gezin tegelijk gemakkelijk gebruik kan maken van het internet, zonder een negatief effect op de snelheid. Glasvezel heeft als enigste medium dezelfde supersnelle upload- als download snelheid. Dit bekent dat meerdere toepassingen geruisloos tegelijk kunnen plaatsvinden.

Wat zijn de kosten van de aanleg?
U ontvangt een kosteloze aansluiting, dus géén kosten voor aanleg of maandelijks vastrecht. U betaalt alleen uw abonnementskosten bij één van onderstaande internetproviders. In de meeste gevallen zet uw huidige internetprovider uw abonnement kosteloos om naar glasvezelabonnement. Meer informatie kunt u vinden op onze website: www.glasvoornop.nl.

Bron: GlasVoorNOP