Groene leerlingen in Creil

2020-01-28

De basisscholen Fondali en de Regenboog in Creil doen mee met het project ‘Groene Leerling’ van Landschapsbeheer Flevoland. In dat kader gingen twintig enthousiaste ouders aan de slag om het terrein naast de school om te toveren in een educatief speelbos. Loonbedrijf JHG stelde belangeloos een kraan beschikbaar. In samenspraak met leerlingen, ouders en leerkrachten heeft Landschapsbeheer Flevoland een ontwerp gemaakt voor het inrichten van het bos met als doel het mogelijk maken van buitenlessen.

Op deze klusochtend werd het ontwerp gerealiseerd. In het bos werd een buitenlokaal aangelegd met daaromheen een scherm van gevlochten wilgentenen. Ook hebben de ouders een kijkscherm gemaakt waar kinderen onbespied naar allerlei weidevogels kunnen kijken op de aangelegen akkers. Op een andere plek kunnen ze op zoek gaan naar bodemdiertjes.

Blote-voetenpad

Op de nieuwe werkplekken buiten kunnen de leerlingen alle nodige informatie verwerken. Niet alleen het bos werd aangepakt, er was ook aandacht voor het vergroenen van het schoolplein. Het nieuwe blote-voetenpad is klaar om door de leerlingen te worden getest; ze kunnen het zelf ook aanvullen. Met het plaatsen van een insectenhotel, een mooie bloemenstrook en een haag van vlinder- en fruitstruiken in het verschiet, worden in het voorjaar veel dieren gelokt naar het plein.

De scholen willen met het project ‘Groene Leerling’ met hulp van Landschapsbeheer Flevoland en IVN Flevoland hun leerlingen tijdens hun ‘schoolloopbaan’ meer naar buiten krijgen, om te leren, om te bewegen en om te spelen. Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Noordoostpolder.