Klaar voor de toekomst

1970-01-01

Creil – TriVia. Dat is de naam van de jongste vereniging uit de Noordoostpolder. Drie volleybalclubs zijn niet meer, maar de nieuwe club levert tal van voordelen op. Het fundament voor een toekomstbestendige club is gelegd.

VV Espel-Creil, VV Rutten ’88 en SC Bant zijn opgegaan in TriVia. Alle teams spelen hun wedstrijden in de Toernooihal in Creil. TriVia heeft rond de 150 leden: dames, heren, jeugd en recreanten. Kortom: een volwaardige club. ‘De continuïteit van volleybal in het noorden van de polder is gewaarborgd’, is de mening van Jan-Willem van der Wal, voorzitter van TriVia. ‘Een mooie vereniging met een breed aanbod’, zegt Siega Grootjans, wedstrijdsecretaris en aanjager van de fusie.

De volleybalclubs uit Espel en Creil hadden al in een eerder stadium hun krachten gebundeld. En er lagen al lijntjes met Rutten ’88 en Bant. De drie clubs hadden zo hun eigen problemen: Rutten telde bijna nog louter recreanten en teams van Espel-Creil en Bant zuchtten onder een tekort aan spelers of er waren juist wat teveel spelers voor één team. Teams van de drie clubs trainden samen en dames van Rutten kwamen in competitieverband uit voor Espel-Creil.

Unaniem

‘De clubs zijn naar elkaar toe gegroeid’, constateren Van der Wal en Grootjans. Met andere woorden: de fusie is eigenlijk een logisch vervolg. Ondanks dat er altijd wel wat weerstand is, is de geboorte van de nieuwe club vlotjes verlopen. ‘De leden hebben unaniem met de fusie ingestemd. Bijzonder’, vindt Van der Wal. Grootjans gooide vorig jaar de knuppel in het hoenderhok door een brief te sturen naar alle leden in de vier dorpen, waarin hij de plannen toelichtte.

Organisatorisch biedt de fusie grote voordelen. Denk maar aan de indeling van scheidsrechters, de huur van de Toernooihal, de planning van wedstrijden. ‘Het wordt allemaal veel overzichtelijker en gemakkelijker’, aldus Grootjans. Dat het fusieproces relatief soepel verliep, is volgens Van der Wal te danken aan drie speerpunten. ‘Je moet transparant naar de leden toe zijn, de structuur van de club dient helder te zijn en over de begroting mogen geen misverstanden bestaan.’

Jeugdtrainers

TriVia (de naam staat symbool voor de drie wegen, die vanuit Rutten, Bant en Espel naar Creil lopen en voor de drie clubs, die de nieuwe vereniging vormen) is klaar voor de competitie, die na de zomer van start gaat. Dat betekent niet, dat alles al is geregeld. Zo is een kledingcommissie met voorstellen voor de nieuwe clubkleuren bezig en is TriVia nog op zoek naar jeugdtrainers. ‘Het is handig als je goed met jongeren kan omgaan en een volleybalachtergrond hebt’, zegt Van der Wal.

De nieuwste loot aan de volleybalstam wil uitstralen, dat de club er voor iedereen is: van de wat meer fanatieke volleyballer tot de recreant. De mannen van TriVia zijn niet zo ambitieus, de vrouwen doen bovenin de tweede klasse mee en moeten een stap hogerop gaan maken. TriVia wil ook de competitie voor recreanten opwaarderen. Een paar keer per jaar wordt voor recreanten een poldertoernooi op poten gezet. TriVia is op zoek naar recreanten, die willen meedoen. Je hoeft geen lid van een club te zijn.

Bron: De Noordoostpolder 26 juni 2019