Schoolkinderen leren over veiligheid landbouwmachines

2022-04-13

Creil – De leerlingen van groep 3 tot en met 8 van CBS De Regenboog in Creil kregen maandagmorgen praktische verkeerslessen hoe ze veilig kunnen zijn in de buurt van grote landbouwmachines.

Het initiatief van de lessen werd genomen door de verkeerscommissie van de school die ook jaarlijks een fietscontrole regelt. Om de leerlingen kennis te laten maken met de gevaren van de grote landbouwmachines was ProfytoDSD met een grote spuit naar het terrein bij garage Tiems in het dorp gekomen en bloembollenbedrijf Wuestenenk met een enorme rooier. Op het plein konden de lessen veilig plaatsvinden, vertelt juf Roos Kasper. ‘Het was alweer een paar jaar geleden dat we deze lessen op school hebben gehad. Onze kinderen passeren op weg naar school best vaak grote landbouwmachines. Dan is het goed te weten hoe je er veilig voorbij kunt.’

De leerlingen leerden over de dode hoek van de bestuurder, door zelf ook even in de cabine te zitten en te kijken waar hun klasgenootjes uit beeld verdwijnen. Ze leerden dat ze altijd drie grote stappen van de machines verwijderd moeten blijven en ook altijd oogcontact met de bestuurder moeten zoeken. Het was niet alleen leerzaam, maar ook erg leuk vonden de kinderen om eens in zo’n groot landbouwvoertuig te zitten.

Bron: De Noordoostpolder
Foto: Reina Halman Fotografie