Steeds meer pioenrozen gekweekt in de Noordoostpolder

2022-05-24

Het kweken van pioenrozen in de Noordoostpolder wordt populairder. Het aantal hectares waar de bloemen verbouwd worden groeit gestaag. Esther en Arjen Thieck uit Creil kweken en verwerken al jaren pioenrozen. Zij zien ook dat de bloem populairder wordt.

In tegenstelling tot de ‘gewone’ roos die meestal in de kas verbouwd wordt, groeit de pioenroos prima op de akker. Het is een vaste plant die jaren blijft staan en elk seizoen weer nieuwe rozen maakt. “Maar je kunt maar één keer per jaar oogsten. Dat maakt het echt een seizoensbloem”, vertelt Thieck.

Het zijn op dit moment drukke weken op het land van het echtpaar Thieck. In een paar weken tijd moeten alle bloemen van het land af en klaargemaakt worden voor de veiling. “Het is echt aanpoten”, vertelt Esther Thieck. “We hebben mensen op het land die precies weten welke bloemen gesneden moeten worden en welke nog even moeten blijven staan. Het is belangrijk dat je de pioenroos op het juiste moment oogst, zodat die lang op de vaas kan staan. We moeten dus meerdere dagen over hetzelfde stuk van het land lopen om alle bloemen te oogsten. In de schuur staan andere mensen die de bloemen sorteren voor de veiling”, vertelt Esther Thieck.

Pioenrozen geven flinke bloemen
Het echtpaar Thieck koos juist voor de pioenroos omdat ze wat anders wilden doen dan de meeste boeren. “Aardappelen en wortelen heb je overal. Wij wilden echt iets anders. En natuurlijk ook iets waar je een inkomen uit kunt halen”, aldus Thieck.

Studieclub voor pioenroosboeren
Dat het kweken van pioenrozen populairder wordt, ziet zij ook. In Noordoostpolder zijn inmiddels verschillende boeren die ze kweken. “Er is zelfs een studieclub waarin de boeren samenwerken en elkaar tips geven. Nee, van concurrentie merk ik niet veel.”

De komende weken blijft het druk op het bedrijf van Thieck. “Ik vergeet vaak zelf een boeket op tafel te zetten, maar af en toe denk ik eraan en kan ik zelf ook genieten van de enorm grote bloemen”, besluit de kweker.

Bron: Omroep Flevoland

Kijk voor het interview met Esther Thieck op de website van Omroep Flevoland.