Voormalige kerk te koop, maar moet wel zorgcentrum blijven

MFC Het Saalicon in Creil wordt verkocht. Eigenaar woningcorporatie Mercatus voert momenteel gesprekken over een overname met de huurders die in het zorg- en welzijnscentrum zitten. Ook is een makelaar ingeschakeld. Een voorwaarde van Mercatus bij de verkoop is dat het gebouw zijn zorgfunctie behoudt.

De woningcorporatie zegt op termijn afscheid te willen nemen van Het Saalicon, omdat het gebouw niet past in de langetermijnstrategie van Mercatus. In die visie staat dat Mercatus zich uitsluitend richt op woningen, zegt een woordvoerder.

Ook is een partner uit het project, Zorggroep Oude en Nieuwe Land, een tijdje geleden afgehaakt. Om die reden zijn de eerste gesprekken over verkoop begonnen.

Zorg en samenkomsten in oud kerkgebouw
Het Saalicon zit in de voormalige rooms-katholieke Sint Nicolaaskerk. Het gebouw werd in 2003 door Mercatus en Zorggroep Oude en Nieuwe Land opgekocht en omgebouwd tot een zorg- en welzijnscentrum.

In het MFC zit onder meer een kinderopvang, een bibliotheek, een kapper en er is een opbaarruimte. Ook kun je er terecht bij de ‘open inloop’ voor een kopje koffie, een gezamenlijke avondmaaltijd, koersbal en bridge.

Verkoop binnen nu en vijf jaar
De overnamekandidaat moet het gebouw als geheel overnemen en rekening houden met lopende huurcontracten, zegt Mercatus. Eerst wil de woningcorporatie weten of één van de huurders het MFC wil kopen. Als dat niet zo is, kan het nog wel tot vijf jaar duren voordat Het Saalicon is verkocht. Dat komt omdat de verkoop niet de hoogste prioriteit heeft, aldus een woordvoerder.

Bron: Omroep Flevoland